JOM KENALI 6 JENIS MAKANAN YANG MENGENYANGKAN DI BULAN RAMADAN

Bulan puasa memang bulan yang Umat Islam nantikan. Inilah masanya untuk beribadat dan juga untuk kita menjaga kesihatan sistem penghadaman kita. Masa yang tepat untuk sistem ini berehat kerana kita juga kurang makan. Namun bagaimana kita nak kekal bertenaga dan kenyang sepanjang puasa?

 

Pemilihan menu sewaktu bersahur dan berbuka penting untuk memberikan rasa kenyang yang mampu bertahan lebih lama. Sebelum ini admin sudah kongsikan apakah jenis makanan yang wajib dielak sepanjang kita bersahur. Hari ni kita lihat pula apa agaknya jenis makanan yang boleh beri rasa kenyang lebih lama di bulan puasa :

cereal, food, healthy

Oat

  1. Oat

Jika dulu kita sering mengaitkan oat sebagai makana untuk warga emas, tidak sedap dan membosankan, hari ini anda mempunyai pelbagai cara menarik untuk menikmatinya. Oat kaya dengan sumber serat yang mana ia akan memenuhkan perut dan memberikan kesan kenyang lebih lama. Selain itu ia juga kaya dengan kandungan protein, potassium, besi dan juga fosforus. Oat juga dapat mengurangkan kolesterol jahat dalam badan dengan kandungan beta glukan dan oat juga terbukti baik untuk jantung. Selain minum minuman oat, anda juga bole bancuhkan oat dengan air panas dan taburkan potongan buah-buahan yang pelbagai warna supaya dapat mencetuskan sedikit kegembiraan di dalam menikmatinya.

chia seeds, seeds, food

Biji Chia

  1. Biji Chia

Wah ini satu lagi makanan yang mempunyai kandungan serat yang tinggi. Keupayaannya untuk menyerap air dan mengembang di dalam perut akan membuatkan biji chia memberikan rasa kenyang berpanjangan. Taburkan biji chia di atas oat, salad atau yogurt mahupun air kosong dan nikmatinya.

barley, traditional chinese medicine, in the pharmaceutical

Barli

  1. Barli

Barli merupakan salah satu dari sumber karbohidrat kompleks di mana sistem badan mengambil masa lebih lama bagi memprosesnya dan pada masa yang sama ia melepaskan tenaga dengan kadar yang lebih perlahan, maka memberikan tempoh kenyang yang lebih lama. Keupayaan barli untuk menyerap air dan mengandungi kandungan serat yang tinggi akan membuatkan ia mengembang di dalam perut dan memberi efek penuh.

agriculture, food, fresh

Ubi kentang rebus

  1. Ubi kentang rebus

Rebuskan ubi kentang yang telah dibersihkan tanpa buang kulitnya, pasti anda akan dapat menikmati pelbagai manfaat vitamin dan mineral yang diperlukan badan. Ubi kentang kaya dengan air dan karbohidrat dan ia mempunyai kesan yang mengenyangkan. Ubi kentang juga dikatakan mengandungi ‘proteinase inhibitor’ yang mengurangkan selera makan.

 

brussels sprouts, vegetables, rosenkoehlchen

Brussel Sprout

  1. ‘Brussel Sprout’

Jika anda lihat bentuk ‘brussel sprouts’ ia memang kelihatan seperti anak-anak kubis kerana bentuknya sama, cuma saiz sahaja mini. Rasanya sedap dan kebiasannya kita akan jadikan sebahagian daripada ramuan salad. ‘Brussel sprout’ mengandungi kandungan serat yang tinggi yang akan menyebabkan kita berasa lebih kenyang dari biasa. Ia juga bagus untuk proses detoks.

chickpea, isolated, india

Chickpeas

  1. ‘Chickpeas’

Salah satu lagi sumber makanan yang boleh memberikan rasa kenyang adalah ‘chickpeas’ yang kaya dengan serat larut air. Inilah yang menyebabkan kita berasa lebih kenyang. Menu ini merupakan antara makanan yang sentiasa disarankan untuk mereka yang mahu diet.

 

Sebenarnya banyak lagi contoh makanan yang mengenyangkan yang admin mahu kongsikan. Tetapi makanan-makanan di atas sahaja pun sudah cukup untuk membuatkan anda kenyang. Contoh-contoh makanan di atas bolehlah anda simpan dan makan sewaktu sahur terutamanya agar anda lebih kenyang dan bertenaga di waktu siang hari.

 

Anda juga boleh mengambil 1 sachet minuman bijirin oat dengan kurma dengan madu Entrusol kerana ia lengkap dengan oat, kurma dan juga madu bagi memberi bekalan tenaga yang hebat sewaktu keesokan harinya. Hanya tambahkan 180ml air panas dan nikmati keenakannya yang sudah pasti akan membawa keceriaan ke dalam hidup anda semasa bulan Ramadan ini.

 

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Need help?