6 TIPS ELAK ‘GERD’ DI BULAN RAMADAN

GERD atau asid refluks, pernah mengalaminya? Rasanya seperti dada yang terbakar, pedih, pedih di kawasan ulu hati dan juga rasa masam di tekak. Ia berlaku apabila kandungan asid dari perut mengalir semula ke bahagian esofagus disebabkan oleh otot pencerut yang mengubungkan perut dan esofagus yang longgar atau lemah.

Rasa masam di tekak itu merupakan rasa masam dari asid yang terkandung di dalam bahagian perut. Tahukah anda bahawa asid di dalam perut merupakan asid hidroklorik yang sangat kuat keasidannya dan sangat menghakis. Apabila kandungan asid ini mengalir ke bahagian tekak, ia akan menghakis dan memberikan kesan pedih. Kebanyakannya akan mengalami sakit dan pedih yang teramat dan tidak dapat bergerak apabila terkena serangannya.

 

Di dalam bulan Ramadan ini, di mana apabila kita berpuasa, bagi sesiapa yang pernah mengalami simptom GERD, anda perlu lebih berhati-hati dan mengambil langkah berjaga-jaga. Admin kongsikan bagaimana kita nak elak simptom asid refluks sepanjang Ramadan ini. Antaranya termasuklah :

 

  1. Turunkan berat badan!

Jika anda mempunyai berat badan berlebihan ataupun obes, sila turunkan dengan cepat kerana mereka yang mengalami masalah ini mempunyai kandungan lemak berlebihan yang akan menekan bahagian abdomen dan menolak jus gaster ke atas ke bahagian esofagus. Jika anda obes, haaa sila turunkan berat badan terutamanya di bulan Ramadan ini. Bagi yang tidak mempunyai masalah berat badan, jangan pula tambah berat badan ya.

 

  1. Makan dalam kuantiti kecil

Haaa… jangan berkenduri ya sewaktu berbuka. Makanlah berpada-pada kerana kita tidak mahu bebankan perut kita. Jika anda makan dengan banyak dan dengan cepat dan gelojoh, ia akan memberi tekanan kepada bahagian bawah esofagus dan mencetuskan asid refluks ke bahagian esofagus anda.

 

  1. Jangan berbaring selepas makan

Ya inilah sebab kerana ibu kita sangat pantang jika kita tidur selepas sahur dan berbuka. Anda disarankan untuk tunggu selama 3 jam sekurang-kurangnya selepas makan sebelum tidur atau berbaring. Ini akan membenarkan sistem penghadaman kita untuk mencernakan makanan dengan lebih sempurna.  Dengan keadaan berbaring, asid lebih mudah untuk mengalir balik ke kawasan esofagus.

 

  1. Pantang beberapa jenis makanan

Periksa jenis-jenis makanan yang boleh mencetuskan GERD. Antaranya termasuklah kopi, teh, makanan bergoreng, makanan pedas, coklat, air berkarbonat dan makanan berasid seperti buah-buahan sitrus seperti tomato dan lemon.

 

  1. Berhenti merokok

Kandungan nikotin dikatakan boleh melemahkan pencerut di bahagian bawah esofagus dan ia akan membenarkan pengaliran semula asid perut ke bahagian esofagus dan menyebabkan pedih ulu hati. Apatah lagi di bulan Ramadan ini kita tidak boleh merokok, jadi dengan amalan ini bolehlah sedikit demi sedikit kita kurangkan dan akhirnya berhenti merokok.

 

Masalah GERD ini boleh juga menjadi salah satu penyebab atau punca ramai yang sukar berpuasa di siang hari. Jadi sangat penting jika kita amalkan tips-tips yang diberikan agar dapat mengelakkan daripada berlakunya masalah GERD. Jaga pemakanan dengan baik terutamanya sewaktu bersahur dan berbuka.

 

Tingkatkan pengambilan sumber makanan berserat di dalam menu harian anda. Untuk lebih mudah, hanya goncangkan 1 sachet MyFiber by Entrusol di dalam 150 ml air sejuk dan nikmati minuman botanikal berserat tinggi ini . Selain mendapat manfaat serat, ia juga membekalkan spirulina dan prebiotik yang membantu juga dalam mengurangkan keasidan di dalam perut kita melalui pertambahan koloni bakteria baik.

 

MyFiber by Entrusol mendoakan anda semua dapat menjalankan ibadah puasa pada tahun ini dengan lebih sihat dan bertenaga. Jangan lupa kekal positif dan optimis sepanjang Ramadan ini!

 

 

credit picture : Healthline Media

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Need help?