3 Waktu Makan Terbaik Untuk Turun Berat Secara Efektif

Anda selalu makan ikut suka hati tak tentu masa? Kadang-kadang tak sempat nak sarapan dan hanya bersarapan bila dah masuk tengahari? Bahaya tu! Sebab jika anda selalu makan tak ikut masa, tahukah anda yang berat badan pun senang je nak naik.

                Jadi waktu bilakah paling sesuai nak makan sajian utama untuk setiap hari iaitu sarapan, makan tengahari dan makan malam? Jom admin kongsikan bilakah waktu yang terbaik. Maka senanglah nak turun berat badan dengan sihat lepas ni.

Sarapan

                Waktu terbaik untuk menikmati sarapan anda adalah sekitar jam 7 ke 8 pagi. Waktu tu perut kita agak berasid setelah bangun dari tidur. Jadi jangan biarkan lama perut tu kosong, ambillah sarapan yang mudah dan cepat nak disediakan dan yang penting sihat dan bernutrisi. Nak makan makanan berat di pagi hari? Bukan tak boleh tapi nanti badan mudah jadi lesu dan mengantuk di pejabat nanti. Elakkan makan tengahari lebih dari pukul 10 pagi dan sebaiknya anda harus bersarapan sejurus selepas 30 minit anda bangun dari tidur. Kalau anda selalu sarapan sekali dengan makan tengahari atau ‘brunch’ elakkan ya! Sebab bila perut terbiar lama kosong, nanti anda akan rasa tersangat lapar masa makan tengahari dan tanpa disedari akan makan secara berlebihan.

Makan Tengahari

                Bila pula masa terbaik untuk makan tengahari? Jawapannya adalah pada pukul 12.30 tengahari ke 2.00 petang. Sebaik-baiknya cuba elakkan makan tengahari melebihi jam 4 petang. Kalau nak tahu masa terbaik makan tengahari adalah lebih kurang 4 jam selepas bersarapan. Pastikan juga bila sarapan tu, anda amalkan konsep suku-suku separuh. Pastikan ada karbohidrat, protein, lemak sihat dan juga serat.

Makan Malam

                Tak salah nak makan malam tetapi yang penting adalah kita wajib tahu bila masa yang sesuai nak makan malam serta apakah sajian makanan yang sesuai diambil semasa makan malam. Waktu terbaik untuk kita menikmati sajian makan malam adalah sekitar 6 petang ke 9 malam. Ingat , jangan makan selepas jam 10 malam tau. Anda perlu berhenti makan sekurang-kurangnya 3 jam sebelum anda tidur. Jika anda selalu mengamalkan makan lewat malam dan terus tidur selepas pulang ke rumah, haa…kena bertaubat ok! Sebab badan kita tak sempat nak hadam dan proses makanan yang kita makan.

                Sebelum kita mengawal jenis makanan yang sesuai untuk berdiet, jom kita kawal dan jaga masa makan kita okay.  Bagi yang selalu sibuk dan terkejar-kejar masa tu, bolehlah cari makanan yang ringkas dan bernutrisi. Kalau tak sempat sarapan, ehem…cubalah minuman bijirin oat Entrusol. Sia pada 3 rasa yang sedap. Hanya koyakkan , tambah air panas dan terus minum. Kalori rendah,haa… itu yang penting kalau nak diet dan turun berat badan dengan sihat. Bagi yang bekerja, bawalah bekal dari rumah supaya anda dapat jimat masa nak keluar makan tengahari. Jaga waktu makan okay!

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Need help?