5 Jenis Makanan Elak Stress

5 Jenis Makanan Elak Stress

By entrusol on Friday, 29 Sep 2023 3:25 PM
Share:

TOMATO

Adakah anda tahu bahawa tomato boleh memberi efek ketenangan pada saraf dan juga membantu dalam mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular dan kanser? Ini adalah benar. Tomato mengandungi likopena, sejenis antioksidan yang membantu dalam membaik pulih kerosakan sel otak dan mengurangkan tekanan. Tomato juga merupakan sumber untuk Vitamin C, potasium, folat dan Vitamin K. bukan sahaja membantu mengurangkan tekanan, tomato juga menyihatkan badan dan membantu dalam proses pembaikan kulit anda.

COKLAT

Siapa sahaja di sini yang tidak sukakan coklat? Coklat amat sinonim di makan ketika 'stress'. Coklat mengandungi kandungan tryptophan yang tinggi iaitu sejenis asid amino yang diperlukan untuk mengekalkan protein di dalam badan, otot, enzim dan neurotransmitter. Dan apabila diambil ia akan berubah sebagai 'mood-enhancing' neurotransmitter di dalam otak seperti serotonin dimana ia juga dikenali sebagai hormon gembira.

TEH HIJAU

Minum teh hijau juga boleh membantu untuk mengurangkan 'stress'. Teh hijau mengandungi 'theanine', sejenis asid amino yang dipantau mempunyai kebolehan dalam memberi impak kepada gangguan 'mood'. Theanine mengandungi efek tenang dan boleh menambah pengeluaran 'serotonin' dan 'dopamine'. Bukan sahaja membantu untuk mengurangkan 'stress', teh hijau juga boleh diambil untuk menjaga berat badan anda kerana ia rendah kalori. Jadi lepas ini, anda boleh jadikan teh hijau di dalam makanan diet and dan juga boleh jadi pengganti air manis.

KEKACANG

Anda mesti tertanya-tanya betul ke kacang boleh kurangkan 'stress'? Ia sebenarnya boleh! Kekacang mengandungi banyak antioksidan yang boleh membantu melindungi sel anda daripada tekanan dan juga boleh membantu meredakan perasaan tertekan.

Di Entrusol, kami mempunyai Go Nuts iaitu campuran kekacang gajus, badam dan kacang tanah yang sesuai untuk dijadikan sebagai snek. Didatangi dalam 3 perisa yang enak; 'panggang masin', 'bersalut madu' dan ‘cili limau’. 'Snacking' kini lebih seronok dan anda tidak perlu lagi rasa risau dengan makanan yang tinggi kalori dengan kami di Entrusol.

OATS

Oat mengandungi serat yang tinggi yang boleh membantu mengekalkan kandungan gula dalam darah anda dan mengekalkan mood anda. Oat ialah sejenis 'slow-burning complex carbohydrate' yang memberi impak kepada tahap serotonin dan ia juga dikaitkan dengan 'anxiety'. Oleh itu, oat sangat sesuai untuk dijadikan sebagai sarapan untuk mereka yang cenderung/mudah 'anxiety'. Bukan itu sahaja, oat juga mengandungi vitamin dan mineral yang boleh meningkatkan kadar imunisasi badan untuk melawan penyakit dengan lebih efisien.

Oleh yang demikian, minuman bijiran kami boleh membantu anda dalam memudahkan kehidupan seharian anda. Minuman bijirin oat dari Entrusol berasaskan bijirin oat sihat yang diformulasi khas menggunakan ekstrak kurma dengan kandungan gula lebih rendah. Ia didatangani dengan 4 perisa enak iaitu Pisang, Madu, Coklat dan Kopi. Ia didatangani dengan 4 perisa enak iaitu Pisang, Madu, Coklat dan Kopi. Dengan hanya 130 kalori ia amatlah senang untuk disediakan. Tuangkan bijirin oat dan tambah air panas sebanyak 180ml, kacau dan sedia untuk dinikmati.

Snack without worry now with Entrusol, Follow us at 

Our love for snacking inspired Entrusol to create local Halal Wellness snacks. Tasty, easy and healthy that aim to build a life-changing community that starts health from within, from their soul. Enjoy and be part of Entrusol’s funtastetikk healthy community.

Get the freshest Entrusol news

Level 7, Menara Arina UNITI

Jalan Raja Muda Abdul Aziz

50300 Kuala Lumpur, Malaysia

talk2us@entrusol.com

+60129816191 | +60342886393

Money back guarantee
Many people have a perception that oats and healthy drinks usually taste bad. If you taste Entrusol oat cereal drink not tasty after purchase, contact us and we will refund your money. Without any questions!
*subject to the terms & conditions set (within 7 days from the date of purchase)
Goods arrived, only pay!
That's right! Just choose Cash On Delivery and us will ship directly with the service NinjaVan. Just pay them when the goods have arrived!
*subject to Peninsular Malaysia only and charges an additional RM10 will be charged for COD
© 2024 My Innovative Wellness Sdn Bhd(1003824-U) | Entrusol. All Rights Reserved
© 2024 My Innovative Wellness Sdn Bhd(1003824-U) | Entrusol. All Rights Reserved